Handige informatie over regendouches…

Iedereen heeft wel eens gehoord van een regendouche. Zo’n heerlijke douche met een grote waterstraal waar je helemaal onder kunt ontspannen. Daarnaast geven ze ook nog eens een luxe uitstraling aan je badkamer. Overweeg je om een nieuwe regendouche aan te schaffen, dan zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je wat belangrijke feiten over verschillende regendouches.

Uitstraling van een regendouche

Regendouches zijn er in ontzettend veel verschillende vormen en maten. Je hebt ze met ronde, vierkante en zelf rechthoekige koppen. Daarnaast zijn ze ook nog eens in diverse kleuren te verkrijgen. Hierdoor past een regendouche in elk interieur, van klassiek tot modern, en geeft het gelijk een luxe uitstraling. Wil je bijvoorbeeld graag een industriële badkamer, kies dan voor een zwarte regendouche set en match ze met bijvoorbeeld betonlook tegels om het helemaal af te maken. Ook kun je een groot verschil maken met een inbouw of opbouw regendouche.

Alles wat je moet weten van een regendouche

Inbouw regendouche

Tegenwoordig zijn inbouw douchesets erg populair geworden. Ze geven direct een strakke uitstraling aan je badkamer omdat ze geen slang meer hebben van de kraan naar de douchekop. Je ziet dus alleen nog maar de kraan en de douchekop. Dat scheelt ook weer schoonmaakwerk! Houd er wel rekening mee dat als je iets moet vervangen of een nieuwe inbouw douche wil, dat je moet gaan breken in je badkamer en dat je dus ook nieuwe tegels moet gaan plaatsen. Voordat je de douche volledig inbouwt, controleer dan goed of alles werkt. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar de hoogte van je plafond. De perfecte afstand tussen je hoofd en de douche is ongeveer 30 centimeter. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, maar meestal wordt een regendouche opgehangen tussen de 200-230 cm.

Alles wat je moet weten van een regendouche
Alles wat je moet weten van een regendouche
Alles wat je moet weten van een regendouche

Opbouw regendouche

Ook opbouw douchesets blijven niet achter op de mode. Tegenwoordig zie je geen lelijke slangen meer bij de opbouw regendouches. Vaak loopt er een rechte buis omhoog naar de douchekop. Hierdoor oogt de douche gelijk heel strak en modern. Het voordeel hiervan is dat die goed gecombineerd kan worden met een handdouche. Veel mensen kiezen hiervoor als ze willen douchen zonder hun haar nat te maken, of als ze juist hun haar goed willen uitspoelen. De handdouche zit dan aan de glijstang gemonteerd. Zo heb je altijd de keuze of je onder de regendouche of de handdouche wilt staan. Nog een bijkomend voordeel is dat hij makkelijk te monteren is en een stuk goedkoper is dan een inbouw doucheset.

Waterverbruik van je regendouche

Het waterverbruik van een regendouche vergeleken met een gewone douchekop is groot. Zo verbruikt een gewone douche gemiddeld 10 liter/minuut terwijl dit bij een regendouche al gauw 20 liter/minuut is. Dit is een aanzienlijk verschil. De standaard regel is dan ook, hoe groter de douchekop, hoe meer water deze verbruikt. Gelukkig is hier wel een oplossing op bedacht. Er is er tegenwoordig een waterbesparende regendouche op de markt. Deze zijn verdeeld in verschillende waterstroomklasses. Zo is Z de zuinigste klasse. Hieronder kun je zien hoe de klassen verdeeld zijn.

Z (spaardouche) → 4,3-6,9 liter/minuut

A                           → 7,0-8,7 liter/minuut

S (standaard)      → 8,8-11,5 liter/minuut

B                           → 11,6-14,4 liter/minuut

C (comfort)         → 14,5-17,3 liter/minuur

D                           → 17,4-21,9 liter/minuut

De meeste regendouches zitten in klasse C en D, maar er bestaan ook regendouches die zich in klasse S bevinden zonder dat je inlevert op het comfort van je douche. Een regendouche in klasse Z of A zul je niet vinden, maar zoek zeker eens naar regendouches in klasse S. Dit kan je een hoop water besparen! Voordat je investeert in een nieuwe regendouche is het wel belangrijk om te kijken of je cv-ketel genoeg warm water kan leveren voor de regendouche. Het kan soms zo zijn dat een ketel te oud is om te voldoen aan de hoeveelheid warm water.

Alles wat je moet weten van een regendouche
Alles wat je moet weten van een regendouche

Kies je nieuwe regendouche RB Sanitair!

Tijd voor een badkamerrenovatie? Bij RB Sanitair vind je het perfecte sanitair voor elk budget! In onze showroom vind je ook badkamertegels in werkelijk alle kleuren die je maar kunt bedenken. Onze verkopers adviseren je graag over de juiste materialen, kleuren en sanitair voor je badkamer.