De meubels in je badkamer bepalen voor een groot deel de sfeer, stijl en uitstraling van de ruimte. Maar als je een badkamermeubel gaat kopen moet je niet alleen nadenken over de uitstraling, maar ook over de praktische kant hiervan. Ontdek in dit artikel wat je moet weten over badkamermeubels.

Verschillende soorten meubels

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten badkamermeubels op de markt. Zo heb je ze niet alleen in verschillende kleuren en maten, maar ook als staande- of zwevende variant. Daarnaast kun je kiezen voor een meubel met een wastafel of een meubel met losse waskommen. Ben je van plan een nieuw meubel uit te gaan kiezen, houd dan rekening met de volgende punten.

Alles wat je moet weten over badkamermeubels

Van welk materiaal is je badkamermeubel gemaakt

Het is erg belangrijk om te kijken naar het materiaal van jouw badkamermeubel. Ze kunnen bestaan uit materialen zoals kunststof, hout of roestvrij staal. Kijk daarbij of het ook goed matcht met je nieuwe badkamertegels. Het materiaal is niet alleen van belang voor de uitstraling, maar ook voor de levensduur en stevigheid van je meubel.

Meestal wordt er gekozen voor een materiaal op houtbasis, vooral spaanplaat of mdf. Spaanplaat is een lijmgebonden houtvezelplaat die afgewerkt is met een dunne laminaat laag. Mdf is kwalitatief beter dan spaanplaat en is beter resistent tegen vocht. Daarnaast heeft mdf meer afwerkingsmogelijkheden dankzij het gladde oppervlakte en de grote densiteit.

Heb je een houten meubel gekocht en wil je deze gaan monteren, laat hem dan 48 uur acclimatiseren in huis. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid gelijkmatig is in de ruimte waar die staat. Op deze manier kan het hout wennen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur in huis, zo voorkom je krimpen en scheurtjes in het materiaal nadat het meubel gemonteerd is.

Alles wat je moeten weten over badmeubels, hout
Alles wat je moeten weten over badmeubels, hout
Alles wat je moeten weten over badmeubels, hout

De afmetingen van je badkamermeubel

De grootte van je badkamer bepaald grotendeels ook de grootte van je badkamermeubel, voornamelijk de breedte. Een veel gekozen afmeting is een meubel van 100 cm breed. In kleine badkamers is het gebruikelijk om te kiezen voor een smaller meubel van bijvoorbeeld 60 cm of 80 centimeter. Wil je in een kleine badkamer toch graag veel opbergruimte hebben is het belangrijk om te kijken naar de diepte van je meubel. Hoe dieper je meubel, hoe meer spullen je erin kwijt kunt.

Heb je een grotere badkamer tot je beschikking, kun je over meerdere factoren na gaan denken. Zo kun je kijken naar hoeveel personen(tegelijkertijd) gebruik maken van de badkamer. Zijn er vaak meerdere personen tegelijk bezig op de badkamer, dan is het een goede optie om te kiezen voor een meubel van 100 of 120 cm. Bij deze meubels is er vaak ook de optie om te kiezen voor een dubbele wastafel. Zo kunnen er twee personen tegelijk hun tanden poetsen zonder dat je elkaar in de weg staat.

Wil je graag extra veel opbergruimte hebben, dan is het aan te raden om voor een breed en diep meubel te kiezen. Zo kun je zoveel mogelijk spullen kwijt in je meubel. Nog steeds niet genoeg opbergruimte? Een veel gekozen optie is een badkamermeubel set. Je kunt er dan bijvoorbeeld nog een kolomkast bij nemen om extra opbergruimte te vormen.

Alles wat je moet weten over badkamermeubels
Alles wat je moet weten over badkamermeubels
Alles wat je moet weten over badkamermeubels

Hoe hoog moet een badkamermeubel hangen?

Het is belangrijk om je meubel op de juiste hoogte op te hangen. Zo moet je niet gebukt hoeven staan om je handen te wassen, maar hij moet ook zeker niet te hoog hangen. Standaard wordt een meubel tussen de 80 cm – 95 centimeter hoog opgehangen, gemeten vanaf de wastafel of waskom. Heb je losse waskommen op je meubel staan, dan moet je deze hoogte er nog vanaf trekken. Wil je je handen wassen op 90 cm hoog en zijn je waskommen 15 cm hoog, dan hang je het blad dus op 75 cm hoogte.

De hoogte mag je natuurlijk altijd zelf bepalen. Dit is ook afhankelijk van de personen die er gebruik van maken. Heb je lange personen in je gezin, dan is het handig om hem iets hoger te hangen dan gemiddeld. Teken altijd eerste op de muur op welke hoogte je hem wilt gaan ophangen en bekijk dan of dit voor jullie de juiste hoogte is.

De meeste mensen kiezen ervoor om een spiegel boven hun badkamermeubel op te hangen. Wil je graag rust creëren in je badkamer, kies dan voor een spiegel die even breed is als je meubel. Wil je een speelser effect, kies dan bijvoorbeeld voor een ronde spiegel. In een kleinere badkamer is het aan te raden om te kiezen voor een grote spiegel, hierdoor lijkt je badkamer visueel een stukje groter.

Bij RB Sanitair kun je badkamermeubels kopen tegen geweldige prijzen. Hier zijn enkele van onze collecties:

 375,00

3 a 4 weken levertijd

incl. 21% VAT

plus Verzendkosten Costs

 330,00

3 a 4 weken levertijd

incl. 21% VAT

plus Verzendkosten Costs

 580,00

3 a 4 weken levertijd

incl. 21% VAT

plus Verzendkosten Costs