Hoe maak je zwarte kranen schoon?

Vroeger werden vooral chromen kranen gekozen voor badkamers. Ze waren al bijna standaard in elke badkamer. Totdat er zwarte kranen op de markt verschenen, die meer en meer gebruikt worden in badkamerontwerpen. Het is waar dat zwarte kranen er prachtig uitzien, maar je moet wel weten hoe je ze moet onderhouden. Dus hoe maak je zwarte kranen in de badkamer schoon?

Wordt de zwarte kraan in de badkamer snel vuil? 

Veel interieurontwerpers zeggen dat een zwarte kraan een praktischer keuze is, omdat je er geen vuil op ziet. Vuil valt tenminste niet zo op als bij chromen kranen. De waarheid is echter dat fabrikanten nog geen kraan hebben gemaakt, die helemaal niet vuil wordt. 

De meeste zwarte kranen hebben een speciale coating die beschermt tegen vlekken en aanslag. Vingerafdrukken zijn beslist minder zichtbaar op zwarte kranen, dus die zijn geweldig voor een huis waar ook kinderen wonen. Ze zijn daarom een betere keuze, als ze passen bij de stijl van je badkamer. 

Als je een zwarte kraan niet regelmatig verzorgt, dan vertoont op de kraan natuurlijk al het vuil en de kalkaanslag. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken hoe je zwarte kranen in de badkamer (maar ook die in de keuken) goed onderhoudt. 

Hoe moet je zwarte kranen schoonmaken?

Vermijd vooral schoonmaakmiddelen die chloor of zuur bevatten. Deze twee ingrediënten kunnen het uiterlijk van een zwarte kraan onherroepelijk beschadigen, omdat ze zeer agressief zijn. Gebruik ook geen ruwe sponzen, die kunnen krassen achterlaten. 

Zachte lotions en reinigende middelen werken daarbij goed. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons. Een fijne microvezeldoek werkt er goed bij. En vergeet niet de zwarte kraan altijd droog te vegen. 

Er zijn ook preparaten in de handel die een speciale coating achterlaten. Dit heeft een magisch effect omdat waterdruppels zich er minder gemakkelijk aan hechten. Je kunt ze vinden op het internet. Als je kranen reinigers kiest, test ze dan altijd eerst op een klein gedeelte.

Badkamermeubel Vakna Mat Zwart 120 cm - Wastafelkraan Beinn Mat Zwart - Spiegel Silfur 100 cm - Ligbad Dotta en Vrijstaande badkraan Mat Zwart Foss- in de badkamer van klant

Zelfgemaakte manieren om een zwarte badkamerkraan schoon te maken. 

Zeker heb je thuis producten waarmee je zelfs een zwarte kraan kunt schoonmaken. Hoewel er veel verschillende badkamerreinigers in de winkels verkrijgbaar zijn, geven deze zelfgemaakte ingrediënten soms veel betere en snellere resultaten.  

Welke huishoudelijke producten maken zwarte kranen schoon en beschadigen ze niet?  

Afwasmiddel; dit product werkt ook goed voor het schoonmaken van badkamerkranen. Combineer het met water in een verhouding van 1:1. Daarna maak je zwarte kraan schoon met een zachte doek of spons.

Een mengsel van water en azijn; deze twee ingrediënten in combinatie (altijd in combinatie bij zwarte kranen) pakken zelfs moeilijk te verwijderen aanslag op de kraan aan. Meng de twee ingrediënten 1:1 en maak dan de kraan goed schoon. 

Om een zwarte kraan te ontkalken, kun je wattenstaafjes weken in een mengsel van water en azijn en ze op de kraan leggen. Laat de watten een half uur zitten en was de kraan dan gewoon af met warm water. Kalkaanslag moet gemakkelijk te verwijderen zijn. 

LET OP: Maak zwarte kranen nooit alleen met azijn schoon. Het kan het uiterlijk beschadigen. 

Wat is het belangrijkste om de zwarte kraan mooi te houden? 

Zwarte badkamerkranen zijn elegant en passen bij elke badkamerstijl. Ze kunnen er vele jaren mooi en nieuw uitzien, maar alleen als je ze regelmatig verzorgt. Alleen door je badkamerkranen (en de hele badkamer in het algemeen) regelmatig schoon te maken kun je ervoor zorgen dat het er schoon en netjes uitziet en alsof het uit een badkamercatalogus komt. 

Het beste is om water- of zeepresten die op de kraan achterblijven meteen te verwijderen.
Leg een microvezeldoekje in het kastje onder de wastafel, zodat iedereen in huis er snel bij kan om de kraan af te vegen. Zelfs een eenvoudige droge doek zonder gebruik van reinigingsmiddelen is beter dan uren of, erger nog, dagen water en vuil op de kraan te laten staan. 

Zwarte kraan hoe maak je het schoon - RBSanitair Blog
Maak je zwarte kranen schoon - RB Sanitair BLOG

Bij welke badkamers passen zwarte kranen? 

Wil je dat je badkamer op zijn minst een beetje opvalt, ga dan voor zwarte accenten. Deze kleur voegt elegantie toe, maar ook een industriële afwerking. Het hangt allemaal af van je ontwerp. 

Een zwarte kraan past goed in een moderne badkamer waar een witte wastafel staat. Deze kraan zal goed uitkomen tegen een keramische of mineraalmarmeren wasbak

Als je een badkamer in loft/industriële stijl plant, zijn zwarte badkamerkranen een must. Andere zwart/metalen accessoires, zoals een inloopdouche met een zwart frame of een staande metalen kast zijn ook het overwegen waard. 

Zwarte kranen worden aanbevolen voor zowel kleine als grote badkamers. Als je al een volledig ingerichte badkamer hebt en nu een paar details wilt veranderen, is het de moeite waard om rond te kijken welke kleuren en materialen je al in je badkamer hebt. Omdat als je badkamer chromen hangers, chromen handgrepen en andere zilverkleurige accessoires heeft, is het mogelijk dat een zwarte kraan daar niet bij past. 

Bij welke badkamers passen zwarte kranen? - RBSanitair Blog

Je kunt zwarte kranen voor badkamers en zwarte regendouches kopen bij RB Sanitair. In ons assortiment vind je verschillende modellen kranen, zodat je er gemakkelijk eentje kunt kiezen die past bij de stijl van je badkamer. 


Plan je een complete badkamerrenovatie? Dan vind je bij RB Tegels ook geweldige badkamertegels voor een goede prijs!

                               Inbouw wastafelkraan eenhendel mengkraan mat zwart Blanda            Regendouche vierkant 20 cm mat zwart Regn  Wastafelkraan mengkraan mat zwart Teyga         179306100 Wastafelmengkraan mat zwart medium Pine          Vrijstaande badkraan mat zwart Mikil           Inbouw regendouche 30 cm mat zwart Rigna